חזון

בשנים הקרובות, אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של תל–אביב-יפו, הוא פיתוח מערכות הסעת המונים ואמצעי תחבורה מודרניים. אלו יהוו חלופה טובה לרכב הפרטי ויספקו לתושבי העיר ולמבקרים בה מגוון אפשרויות תחבורתיות להתניידות מהירה, נוחה, זולה, בריאה ובטוחה, בדומה לנעשה בערים המובילות בעולם.
הניסיון העולמי מלמד כי ערים שהשכילו לתעדף אמצעי תחבורה חלופיים לרכב הפרטי, בראשן, ערי צפון מערב אירופה, נהנות מעירוניות תוססת ונגישה לכול ומקשרים קהילתיים, תרבותיים וכלכליים חזקים. לעומתן, ערים שנשארו תלויות ברכב הפרטי, סובלות מזיהום אוויר, מפקקים, ממעבר אוכלוסייה אל הפרברים שסביבן ומדעיכת המרקם העירוני והקהילתי.

הופכים את הפירמידה!

כדי לקדם חזון זה, עיריית תל–אביב-יפו מקדמת תפיסה תחבורתית שמעמידה סדר עדיפויות חדש וברור בין משתמשי הדרך הרבים:  בראש יעמדו הולכי הרגל – ולצידם, אלה הבוחרים להתנייד בכלים אישיים (אופניים וקורקינטים) ומשתמשי התחבורה הציבורית והשיתופית, אחריהם – רוכבי האופנוע ורכבי החלוקה המסחריים (החשובים) לפעילות המסחרית של העיר, ולבסוף – הרכב הפרטי.

דבר ראש עיריית תל–אביב-יפו:

שלום רב,
תל–אביב-יפו נמצאת על סיפו של שינוי אשר ישפיע בצורה משמעותית על האופן שבו אנו מתניידים במרחב העירוני. אנו קוראים לחזון שלנו "היפוך הפירמידה": אחרי עשורים רבים – רבים מדי – שבהם הרכב הפרטי תועדף
עד כדי תלות, אנו נחושים לייצר אלטרנטיבות יעילות, ירוקות ומתקדמות יותר. בראש הפירמידה יעמדו הולכי הרגל, אשר נוחותם ובטיחותם יזכו לתשומת-לב מירבית. גם התחבורה הציבורית על כל סוגיה תזכה לתעדוף; לצד האוטובוסים, מוניות השירות, המוניות הפרטיות ושלל האמצעים השיתופיים המוכרים, יצטרפו בעוד עשור שלושה קווי רכבת קלה ובהמשך גם שלושה קווי מטרו. גם הכלים הדו-גלגליים ימשיכו להיות אמצעי תחבורה בחיים עירוניים, ועידודם יימשך במקביל להסדרת התנהלותם במרחב. ואילו בתחתית הפירמידה יעמוד הרכב הפרטי – פעם "מלך" הכביש, וכעת אמצעי תחבורה שבכל העולם הולך ומאבד ממרכזיותו.

כמו כל חזון, את הרעיונות היפים צריך לתרגם למעשים – ומעשים אלו יורגשו בכל פינה בתל–אביב-יפו. בהיסטוריה של כל עיר מתרחשות תקופות מעבר – " Transition Periods " – ואנו עומדים בפני תקופה כזו. נדמה, שמעולם לא חוותה העיר היקף נרחב כל-כך של עבודות במרחב הציבורי. מגפת הקורונה, שפרצה בתחילת שנה זו ושעדיין מכתיבה לנו שינויים תדירים באורחות החיים, לא האטה את העבודות. בחודשים הראשונים של המגפה, כשרוב האנשים היו מסוגרים בבתיהם, חלק מעבודות התשתית התחבורתית בעיר אף הואצו. כמו בכל תהליך משמעותי, השנים הקרובות תהיינה מורכבות ויצריכו אורך רוח, ידרשו מכולנו הקרבה, ויסבו לא מעט אי נוחות. אבל אין דרך אחרת. הפקקים הולכים ומתארכים, הצפיפות הולכת ומורגשת, ולכולם ברור שנדרשים שינויים דרסטיים כדי שבסופו של תהליך, העיר שלנו תעמוד בשורה אחת עם הערים המתקדמות בעולם. החוברת שלפניכם מציגה את החזון, ופורטת את שלבי התהליך. בכוונתנו לנהל תהליך שקוף ואמין מול הציבור, ולפיכך נקיים בשנים הקרובות עשרות מפגשי ציבור, פעילויות במוסדות החינוך והקהילה, ואירועים רבי-משתתפים שתכליתם ליידע את ציבור התושבים –
ולרתום אותו למהלך. אני מבקש להודות לכל השותפים למהלך ולאתגר: משרד התחבורה; חברת נת"ע – נתיבי תחבורה עירוניים, וחברת נתיבי איילון; לעשרות גופים, ארגונים ומוסדות שיחד איתנו יקדמו את חזון התחבורה של העיר; לאלפי עובדי העירייה שרתומים למהלך; ובעיקר אני מבקש להודות לתושבים מראש על אורך הרוח והסבלנות. השינוי בדרך – ובסופו תהיה לנו העיר שכולנו רוצים ומייחלים לגור בה.

שלכם,
רון חולדאי
ראש עיריית תל–אביב-יפו

ספרו לי עוד